• Charakteristika: Tepelne opracované zrno s mechanicky narušenou štruktúrou, takzvaná hydrotermická úprava suroviny, je proces, kedy sa zrno po určitú dobu naparuje na teplotu nad 90 stupňov Celzia ( až 120 °C ) a potom sa pri prechode medzi dvoma valcami roztlačí na vločku. Vďaka spolupôsobeniu kombinácie teploty, vlhkosti, tlaku a času stlačenia vzniká nový finálny produkt – vločka. Hydrotermické vločkovanie významne zvyšuje kŕmnu hodnotu zrna a predbehne tak iné spôsoby úpravy zrnín. Zvyšuje stráviteľnosť nielen škrobu, ale aj proteínov a tukov pri zrninách.

Kŕmenie hydrotermicky upravenou surovinou má vplyv na:

  1. Zvýšenú dostupnosť, stráviteľnosť a využiteľnosť živín.
  2. Zvýšenie úžitkovosti.
  3. Vyššia ekonomickú efektívnosť produkcie.
  4. Celkové zlepšenie trávenia.
  5. Zlepšenie zdravotného stavu zvierat.
  6. Vyššia chutnosť krmiva.