- Charakteristika: Tepelne opracované zrno s mechanicky narušenou štruktúrou, takzvaná hydrotermická úprava suroviny, je proces, kedy sa zrno po určitú dobu naparuje na teplotu nad 90 stupňov Celzia ( až 120 °C ) a potom sa pri prechode medzi dvoma valcami roztlačí na vločku. Vďaka spolupôsobeniu kombinácie teploty, vlhkosti, tlaku a času stlačenia vzniká nový finálny produkt – vločka. Hydrotermické vločkovanie významne zvyšuje kŕmnu hodnotu zrna a predbehne tak iné spôsoby úpravy zrnín. Zvyšuje stráviteľnosť nielen škrobu, ale aj proteínov a tukov pri zrninách.
Kŕmenie hydrotermicky upravenou surovinou má vplyv na:
- Zvýšenú dostupnosť, stráviteľnosť a využiteľnosť živín.
- Zvýšenie úžitkovosti.
- Vyššia ekonomickú efektívnosť produkcie.
- Celkové zlepšenie trávenia.
- Zlepšenie zdravotného stavu zvierat.
- Vyššia chutnosť krmiva.