Tigrie orechy sú plodom šachoru jedlého. Ide o jednoročnú bylinu trávovitého vzrastu, dorastajúca do pol metra, u ktorej pod zemou vyrastajú drobné jedlé hľuzy. Z hľúz sa získavajú tieto orechy. Šachor je prastarou kultúrnou rastlinou, bola pestovaná už v starovekom Egypte. Hľúzky sa vyznačujú typickou chuťou, ktorá trochu pripomína mandle. Hľuzy sú bohatým zdrojom bielkovín, vlákniny a minerálov ako sú vápnik, horčík, železo, meď, zinok, mangán a fosfor. Lisuje sa z nich olej, ktorý je prirovnávaný k olivovému. V ázijskej medicíne, sa hojne využívajú pre svoje liečebné účinky. Chutia trochu ako mandle, trochu ako kokos, ale sú oveľa sladšie.
Obsahuje: 7% bielkovín, 26% tuku – z toho je 82% nenasýtených mastných kyselín!, 21% cukrov, 26% vlákniny, 31% škrobu. Tigrie orech má významný obsah vitamínov – predovšetkým vit. E, ale aj vit. C a skupiny vit. B. Z minerálov potom napr. draslík, fosfor, horčík, vápnik a i. Je prirodzene sladký.
- Charakteristika: Tigrie orech (angl. Tigernuts), lat. Cyperus sculentus lativum, nie je vlastne orechom, ale podzemnou hľúzou! Domovinou je mierne pásmo, na európskom kontinente je to predovšetkým Španielsko, kde mu hovoria Chufa. Tigrie orech je tiež nazývaný Zemnou mandľou, pre svoju veľmi podobnú a príjemnú chuť.
Možnosti použitia: Pre hlodavce sú vynikajúcou pochúťkou, tak ako väčšina olejnatých semien. Oproti slnečnici či burským orechom má však Tigrie orech polovičný obsah oleja, a tak sa môže pridávať viac do kŕmnej dávky, bez väčšieho rizika priberania zvierat, ako z iných olejnín. Odporúčame 5 – 10% z celkového objemu krmiva.